Digitaalinen nuorisotyö haltuun!

2017 vuoden ensimmäinen Digitaalisen nuorisotyön cMOOC -kurssi on nyt saatu päätökseen. Kurssi eteni kolmentoista ryhmän voimin, jotka koostuivat noin kahdestakymmenestä opiskelijasta.

 

Näin opiskelijan näkökulmasta, on ollut hauskaa huomata, kuinka ajatukseni digitaaliseen nuorisotyöhön liittyen ovat muuttuneet jo pienessä ajassa. Ennen Distanssi-kurssille lähtemistä, hahmotin digitaalisen nuorisotyön käsitteen hyvin suppeana, lähinnä verkossa tehtävänä työnä. Ennen kurssia kartoin myös verkkopalaveeraamista, vähättelin omia tietotekniikan taitojani ja koin olevani aivan keltanokka, mitä teemaan tulee. Usein digitaalisesta nuorisotyöstä tulee monille mieleen erilaiset digitaaliset välineet, sosiaalisessa mediassa mainostaminen tai chat-keskustelut, mitkä ovatkin mahtavia esimerkkejä digitaalisesta nuorisotyöstä. Distanssi-hankkeen 1. kurssi kuitenkin avasi ajatuksiani ja laajensi näkökulmaani huimasti. Tästä olenkin todella innoissani! 

 

Puhun usein “omasta työkalupakista”, jonne toivon matkan varrella kerääväni useita ideoita, menetelmiä ja keinoja, joita voin hyödyntää tulevaisuuden työssäni, nuorten parissa. Tämä kurssi tarjosi jälleen kerran useita huikeita menetelmiä oman työkalupakkini syövereihin. Innostuin ajatuksesta, kuinka teknologia mahdollistaa uusia menetelmiä seikkailu- tai liikuntakasvatukseen liittyen. Keksin uusia ideoita, ja innostuin jopa pohtimaan, kuinka voisimme hyödyntää myös digitaalista mediaa niin nuorten kuin vanhusten yksinäisyyden ehkäisyssä. Olisiko verkko, väestön ikääntyessä, yksi uusi ympäristö ylisukupolviselle työlle?

 

Kurssilla pääsimme pohtimaan digitaalisen nuorisotyön tulevaisuutta. Se vasta jännittävä aihe onkin, sillä kukaan ei voi tietää, mitä tulevaisuus todella tuo tullessaan. Oli kuitenkin hienoa huomata, että meitä kaikkia kurssilaisia yhdisti yksi sama tekijä, avoin ja utelias mieli. Digitaalista nuorisotyötä teemana, ei voida millään muotoa ohittaa nuorisotyön parissa, sillä teknologia ja digitaalinen media ovat avainasemassa nuorten elämässä tänä päivänä. Meidän, nuorten parissa työskentelevien aito kiinnostus sekä halu oppia ja kuulla lisää ovat arvokkaita asioita nuorisotyössä. Nuoret hakevat omia rajojaan, niin he tekevät myös digitaalisessa mediassa.

 

Minun näkökulmastani verkko tarjoaa uuden, innostavan ympäristön, joka kannattaa ottaa haltuun. Digitaalisuus ja kehittyvä teknologia tarjoavat lukuisia uusia toimintatapoja, välineitä ja ympäristöjä. Vielä vuosi sitten kartoin verkkopalavereita, mutta viime viikolla olin etunenässä ehdottamassa ryhmätyöpalaveria pidettäväksi ruutujen välityksellä. Itseään voi siis aina kehittää ja omaa ajattelutapaa laajentaa!

 

Suosittelen jokaista, joka haluaa kehittää omaa ammattitaitoaan nuorten parissa, lähtemään mukaan tuleville Distanssin kursseille. Teema on erittäin ajankohtainen ja tärkeä! Seuraava kurssi starttaa 13.3.2017. Kaikki rohkeasti mukaan osoitteessa www.distanssi.fi! Kurssit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Opinnot ovat osa Humakin ja Metropolian hallinnoimaa Distanssi-hanketta.